Sprawdź, czy jajko jest świeże!
ALICJA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/jajka-2-9007c4d022ba0b95ce37ada8,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jajka można znaleźć praktycznie w każdej kuchni, pod różną postacią. Zanim przygotujemy z nich pyszne danie, leżakują na półkach. Jajka należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Zanim zabierzesz się do ich przyrządzania sprawdź, czy jeszcze są świeże. Jak to zrobić?
Świeże jajkoAby sprawdzić świeżość jaj należy zanurzyć je w garnku z wodą. Świeże jajko będzie spoczywało na dnie garnka. Rozpoznasz je również po ładnie zaznaczonym i lśniącym żółtku oraz gęstym i srpężystym białku.
Nieświeże jajkoJajko, które spędziło w lodówce blisko tygodnia po rozbiciu ma zmatowiałe żółtko, a białko rozlewające się. Po zanurzeniu w wodzie unosi się jednym końcem ku górze. Jeśli będzie to grubszy koniec, możesz jeszcze jajko spożyć po ugotowaniu lub smażeniu. W przypadku wynurzania się końca spiczastego, wyrzuć jajko. Możesz zaryzykować i je rozbić. Zapach powinien skutecznie cię odstraszyć. Jajka, które po zanurzeniu w wodzie unoszą się na powierzchni mają w środku zalążek.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze