Pierogi z soczewicą
KAROLINA • dawno temuJedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych pierogów w sklepie kosztuje bardzo mało, to jednak ruskie domowej roboty nie mają sobie równych. Na początku może się wydawać, że przygotowanie pierogów to bardzo skomplikowana sprawa. Kiedy jednak poznamy tajemnice przyrządzania odpowiedniego ciasta, śmiało będziemy mogły próbować coraz to nowych farszów gwarantujących nam możliwość poznawania smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób się je przyrządza, a także chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat głównego składnika farszu, przeczytaj poniższy artykuł.
Co to jest soczewica?
Zanim nastąpi moment, w którym poznamy przepis na pierogi z soczewicą, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat głównego składnika farszu. Otóż soczewica jest rośliną, która na dzisiejszych terenach naszego kraju spożywana była już tysiące lat temu. Co więcej, mimo tego, że roślina ta nie występuje w Polsce w stanie naturalnym, to nierzadko możemy odnaleźć zdziczałe okazy. Ziarno soczewicyzostało zatem bardzo szybko docenione ze względu na walory nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne. Coraz częściej potrawy z soczewicą polecane są z uwagi na dużą zawartość witamin C, A, błonnika, magnezu, a także potasu. Zanim jednak sięgniesz po te niezwykłe ziarna, musisz wiedzieć, że ich spożycie możliwe jest tylko po odpowiedniej obróbce termicznej, a więc ugotowaniu. Soczewicy wcale nie trzeba wcześniej namaczać, jak zdecydowanej większości roślin strączkowych. Wystarczy tylko, że włożymy ją do dużej ilości wody, by po upływie kilkudziesięciu minut móc cieszyć się jej niezwykłym smakiem, który wykorzystać możemy, przygotowując chociażby pierogi z czerwoną soczewicą. Jeżeli masz ochotę na ciekawą odmianę, już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem napierogi z soczewicąi pieczarkami.
Przepis na pierogi z soczewicą
Do przygotowania pierogów z soczewicą będziesz potrzebowała:
- 3 szklanek mąki,
- szczypty soli,
- 20 g masła,
- 1 żółtka,
- 250 ml wody,
- 300 g czerwonej soczewicy,
- 100 g pieczarek,
- 1 cebuli,
- 1 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczki startego imbiru,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, a następnie, dodając do niej sól, miękkie masło i żółtko, mieszamy wszystkie składniki. Potem dodajemy do nich 250 ml gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Kolejnym krokiem jest nakrycie go ściereczką i pozostawienie do czasu, aż przyrządzimy farsz. Soczewicę płuczemy w wodzie. Następnie gotujemy ją do czasu, aż stanie się miękka (zależy to od jej świeżości). Potem wystarczy ją odsączyć i zmielić razem z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Kolejnym krokiem natomiast jest doprawienie farszu bułką tartą, a także imbirem i pieprzem. Kiedy będzie on już gotowy, należy rozwałkować ciasto i wykroić z niego koła, by następnie, nakładając farsz, formować pierogi. Pierogi należy gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli i kropli oleju.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze