Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję
OLIWKA . • dawno temuUwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy wszystko było takie proste.
Przygotuj:
- pół kilograma ziemniaków
- 2 jajka
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag kaszy gryczanej
- cebulę
- 10 dag twarogu
- 8 dag wędzonego boczku
- szklanka oleju
- sól
- pieprz
Krok 1
Najpierw ciasto na pierogi, ciasto wyjątkowe, bo ziemniaczane. Musisz ugotować ziemniaki i zemleć je w maszynce do mięsa. Następnie dodać do niego mąkę, sól i jajka. Teraz zagniatanie. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej. Ciasto zagniatane zbyt długo staje się rzadkie.
Krok 2
Farsz do pierogów będzie naprawdę pyszny. Pokrój w kostkę cebulę i boczek. Mięso stop na patelni i na powstałym tłuszczu zeszklij cebulę.
Krok 3
To będą przecież pyszne pierogi z kaszą gryczaną. Ugotuj ją więc na sypko, dodaj rozgnieciony twaróg, a także boczek i cebulę. Zostaw odrobinę, żeby posypać pierogi.
Krok 4
Dopraw farsz solą i pieprzem.
Krok 5
I w końcu przyszedł czas na lepienie pierogów. Rozwałkuj ciasto, wytnij szklanką krążki, nakładaj do nich kaszęi zlepiaj brzegi.
Krok 6
A teraz uwaga, tych pierogów nie gotujemy, ale smażymy. Wystarczy 4–5 minut na gorącym oleju. Obracaj je jak pączki. Podawaj posypane skwarkami i cebulą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze