Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej,
- dwie szklanki wody,
- 1 kostka białego świerzego twarogu chudego 25 dkg,
- 1 duża cebula,
- ćwierć kostki margaryny stołowej,
- mała łyżeczka masła,
- sól,
- pieprz,
- mąka wrocławska,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Ugotować kaszę na sypko w dwóch szklankach wody delikatnie osolonej.Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemno złoty kolor na margarynie z odrobiną masłapokruszyć twaróg, dodać do kaszy, wymieszać, zalać tłuszczem z przyrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz (pieprz można delikatnie przedawkować).Wymieszać, w miarę możliwości maksymalnie ostudzićciasto jak na makaron, szklanką wykrawamy krążki i nadziewamy nadzieniem, starać się w miarę możliwości wypełnić maksymalnie ciasto.Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku, uważając aby maksymalną ilośc wody odcedzićpierogi podajemy polane przyrumienionym masłem, lub tłuszczem z drobno pokrojonego boczku, przyrumienionego razem z drobno posiekaną cebulądo dania można podawać maślankę lub kwaśne mlekosmacznego.
Potrzebne przybory:
Drewniana łyżka, durszlag.
Jak podawać?
W naczyniu żaroodpornym na stół. Konsumenci sami nakładają sobie dowolną ilość pierogów na talerz.
Uwagi:
Ostudzone pierogi są bardzo smaczne usmażone na patelni na tłuszczu z omasty. Uwaga: pierogi wrzucamy na wrzącą wodę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5-6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Waldemar |