Pierogi z kaszą gryczaną - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- szklanka kaszy gryczanej,
- dwie szklanki wody,
- 1 kostka białego świerzego twarogu chudego 25 dkg,
- 1 duża cebula,
- ćwierć kostki margaryny stołowej,
- mała łyżeczka masła,
- sól,
- pieprz,
- mąka wrocławska,
- 1 jajko.

Jak przyrządzić?

Ugotować kaszę na sypko w dwóch szklankach wody delikatnie osolonej.Obrać cebulę, drobno posiekać i przyrumienić na ciemno złoty kolor na margarynie z odrobiną masłapokruszyć twaróg, dodać do kaszy, wymieszać, zalać tłuszczem z przyrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz (pieprz można delikatnie przedawkować).Wymieszać, w miarę możliwości maksymalnie ostudzićciasto jak na makaron, szklanką wykrawamy krążki i nadziewamy nadzieniem, starać się w miarę możliwości wypełnić maksymalnie ciasto.Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku, uważając aby maksymalną ilośc wody odcedzićpierogi podajemy polane przyrumienionym masłem, lub tłuszczem z drobno pokrojonego boczku, przyrumienionego razem z drobno posiekaną cebulądo dania można podawać maślankę lub kwaśne mlekosmacznego.

Potrzebne przybory:

Drewniana łyżka, durszlag.

Jak podawać?

W naczyniu żaroodpornym na stół. Konsumenci sami nakładają sobie dowolną ilość pierogów na talerz.

Uwagi:

Ostudzone pierogi są bardzo smaczne usmażone na patelni na tłuszczu z omasty. Uwaga: pierogi wrzucamy na wrzącą wodę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje5-6 porcji
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt8 zł
AutorWaldemar

Pierogi z kaszą gryczaną: Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną: wypróbuj również

Powiązane Tematy