Kasza z warzywami
KAROLINA • dawno temuDania jednogarnkowe posiadają niezliczoną ilość zalet i czasami potrafią nam przynieść niezastąpione wybawienie z wielu kryzysowych sytuacji. Ich przygotowanie wcale nie wiąże się z koniecznością posiadania licznych akcesoriów kuchennych, dlatego też idealnie nadają się dla osób dopiero co stawiających pierwsze kroki w nowym mieszkaniu albo też starających się sprowadzić czas spędzany w kuchni do minimum. Znawcy tych niezwykłych potraw doskonale wiedzą, że czasami niewielkim kosztem można zaspokoić głód licznych gości i wcale się przy tym ogromnie nie napracować. Oczywiście, jak w obrębie każdej grupy potraw wskazać można te bardziej lub mniej zdrowe albo kaloryczne. Ciekawym pomysłem na dietetyczne i niezwykle korzystne dla naszego zdrowia danie jest kasza z warzywami. Ta propozycja to idealny pomysł nie tylko dla osób chcących bezboleśnie pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, lecz również dedykowana jest przeciwnikom jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Masz ochotę na pyszne danie jednogarnkowe? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić kaszę z warzywami oraz poznasz inne propozycje dań wegańskich.
Dania wegańskie
O tym, jak bardzo przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia nie tylko mięsa, ale także innych produktów pochodzenia zwierzęcego przekonujemy się często dopiero wówczas, gdy z jakichś powodów chcemy to zmienić. Wówczas niełatwo jest znaleźć jakąś smaczną alternatywę dla pieczonego kurczaka albo chociażby zrazów wieprzowych. Wystarczy jednak poświęcić trochę czasu na poznanie przepisów na dania wegańskie, które przygotować mogą z powodzeniem również mięsożercy szukający odskoczni od codziennego menu. Jednakże co może się nam przydać podczas przygotowywania wegańskiego obiadu? Niewątpliwie trudno się tu obejść bez różnego rodzaju świeżych bądź przetworzonych warzyw, grzybów, owoców, kiełków, lecz także trochę zapomnianych kasz. Jeżeli decydujemy się na rozpoczęcie wegańskiej diety, trzeba pamiętać, żeby spożywane przez nas posiłki zawierały wystarczającą ilość białka, z tego powodu też warto jest sięgać po coraz popularniejsze produkty sojowe imitujące kotlety, parówki czy ser. Za pomocą wskazanych składników z łatwością zrobimy na przykład gołąbki z kaszą, ciasto marchewkowe, gulasz ziemniaczany bądź pizzę z kiszoną kapustą. Zanim jednak zaczniesz wcielać wyżej wymienione propozycje w życie, na dobry początek postaraj się przygotować kaszę gryczaną z warzywami. Jeżeli nie przepadasz za tym rodzajem kaszy, z powodzeniem możesz zastąpić ją inną, co często możliwe jest w trakcie korzystania z różnych innych przepisów na dania z kaszy. Dobrze będzie smakowała omawiana propozycja w postaci kaszy jęczmiennej z warzywami bądź kaszy jaglanej.
Kasza gryczana z warzywami
Do przygotowania kaszy z warzywami będziesz potrzebowała:
- 2 torebek kaszy gryczanej,
- soli,
- pieprzu,
- 2 marchewek,
- 1 papryki czerwonej,
- 1 papryki zielonej,
- 1 cebuli,
- 1 ząbka czosnku,
- 5 pieczarek,
- ziół prowansalskich.
Kaszę należy ugotować na sypko zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Kolejnym krokiem jest pozostawienie jej do odsączenia.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich obranych i pokrojonych pieczarek. Kiedy puszczą one trochę wody, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Całość powinna dusić się chwilę, tak aby warzywa stały się miękkie.
Na patelnię dodajemy wcześniej ugotowaną i odsączoną kaszę, a całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze