Przepis na faszerowane jajka
DAMIESA • dawno temuZanim nadejdzie Wielkanoc,już teraz warto pomyśleć nad przepisami na pyszne przystawki, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Pozycja obowiązkowa to oczywiście jajka. Te tradycyjne, posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów.
W każdym przypadku najpierw należy ugotować jajka na twardo, a następnie rozciąć je wzdłuż, wydrążyć żółtko i wymieszać z konkretnym składnikiem, aż powstanie gładka masa.
Jajka faszerowane z pieczarkami–żółtko mieszamy z drobno pokrojonymi i podsmażonymi na patelni pieczarkami oraz natką pietruszki. Całość doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
Jajka faszerowane z szynką–żółtko łączymy z poszatkowaną drobno szynką, startym serem żółtym oraz szczypiorkiem. Całość mieszamy wraz z majonezem, solą i pieprzem. Podajemy udekorowane koperkiem.
Jajka faszerowane serem–ser żółty ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z żółtkiem, majonezem, zeszkloną cebulką, szczyptą masła i kilkoma kroplami cytryny. Dla poprawy smaku dodajemy sól i pieprz. Dekorujemy świeżym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane szpinakiem– odparowany na patelni mrożony szpinak mieszamy z żółtkiem i bryndzą lub ricottą oraz kilkoma ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze