Składniki:
- 8-10 jajek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek natki pietruszki,
- ew. koperek,
- tłuszcz do smażenia,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- odrobina masła (ok. 1 łyżki).
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo. I teraz uwaga - ostrożnie, by nie uszkodzić za bardzo skorupek - przecinamy jajka na pół wzdłuż (mają powstać miseczki-łódeczki). Ostrożnie wyjmujemy ugotowane jajka, siekamy jak najdrobniej, dodajemy do nich posiekaną zieleninę i odrobinę masła. Mieszamy, aby powstała dosyć zwięzła pasta (prawie jak do smarowania kanapek). Uzyskaną pastą napełniamy skorupki-łódeczki, żeby trochę wystawało ponad brzegi (nie za dużo).Następnie daną łódeczkę maczamy w bułce tartej (pastą w dół), i smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia bułki.
Potrzebne przybory:
Miska do przyrządzenia pasty, deska, nóż - jak najbardziej ostry - do przecięcia skorupek, łyżka do mieszana itd...
Jak podawać?
Najlepiej podawać pastą w górę na liściach zielonej sałaty. Je się to łyżeczką lub widelcem -jak komu wygodniej. Można dodać sos np. czosnkowy - jak kto woli.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 porcji |
Autor | Lotte |