Rodzaje jajek
DAMIESA • dawno temuJuż za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie jajka wybrać? Czy zawsze muszą one być z kury? A jakby tak pokusić się o zakup nieco innych zanim zaczniemy malowanie jaj?
Jajko strusie– to prawdziwy rarytas w kuchni. Cechuje się sporą wielkością, dlatego można z niego przygotować posiłek w postaci omletu bądź jajecznicy nawet dla kilku osób. Przeraża tylko dość wysoka cena, która oscyluje około 50 zł za sztukę. Cechuje je spora ilość nienasyconych tłuszczów.
Jajko kacze – nieco większe od tych kurzych i charakteryzujące się dużym żółtkiem. Są dobrym dodatkiem do sałatkę, a także znakomicie sprawdzają się jako składnik sosów.
Jajko gęsie – chętnie wykorzystywane do wypieków ze względu na sporą ilość tłuszczu. Są oleiste, ale też dość ciężkostrawne. Jeśli chcemy je jadać np. pod postacią jajecznicy warto dodać do nich więcej przypraw, niż do tradycyjnego jajka kurzego.
Jajko przepiórcze – wyróżnia je skorupka nakrapiana ciemnymi plamkami. Do tego są dość małe. Nie powodują reakcji alergicznych, posiadają wiele łatwo przyswajalnych składników oraz mają mało tłuszczu. Do tego jajka ta mają mało cholesterolu i co ciekawe, są uznawana za kulinarny afrodyzjak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze