Karp w galarecie
KAROLINA • dawno temu • 3 komentarzeTrudno jest znaleźć kogoś, którego wolny czas nie zajmowałyby przygotowania do świąt. Generalne porządki i ciągłe chodzenie na zakupy, by znaleźć najlepsze prezenty dla naszych najbliższych, to tylko niektóre spośród wielu uroków przedświątecznej atmosfery. Ten wyjątkowy czas możemy spędzać w różny sposób. Jedni wolą wycieczki zagraniczne, inni natomiast nie wyobrażają sobie świąt niespędzanych w gronie najbliższych. Trzeba przyznać, że tych ostatnich jest zdecydowanie najwięcej. Nawet jeżeli nie organizujemy ich w swoim domu, to nawet rodzinne wizyty zobowiązują nas do przygotowania przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, dowiesz się również, jak zrobić wyśmienitego karpia w galarecie.
Karp na wigilię
Istnieje wiele tradycji związanych ze świętami Bożego Narodzenia, jednak jedną z najważniejszych obok prezentów, ubierania choinki i dzielenia się opłatkiem jest wigilijna kolacja. Znaleźć się na niej powinno dwanaście potraw postnych. Kiszona kapusta z grzybami, kutia, pierogi z kapustą, śledź, uszka i barszcz to tylko niektóre propozycje świątecznych potraw. Bardzo ważnym rodzajem produktów używanych w czasie jej przygotowywania są ryby. W Polsce od jakiegoś czasu niesłabnącym powodzeniem cieszy się karp wigilijny. Jednak nie zawsze gościł on na naszym stole. Okazuje się, że karp nie jest rybą naturalnie występującą w Polsce. Został on sprowadzony na przełomie XII i XIII wieku ze wschodniej Europy i zachodniej Azji, a w wielu krajach uznawany jest dziś za szkodnika. Pojawienie się w wodach karpia sprawia, że staje się ona bardziej mętna, a jej naturalny ekosystem zostaje zaburzony. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie wigilijnego karpia w galarecie wcale nie było takie częste. Obowiązkowo przygotowywano potrawy z ryb, jednak nie zawsze był to karp. Wraz z rozwojem hodowli stał się on rybą tradycyjnie serwowaną na wigilijnym stole. Na szczęście z łatwością znajdziemy przepis na wigilijnego karpia. Jeżeli jesteś ciekawa, jak zrobić karpia w galarecie, zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.
Przepis na karpia w galarecie
Do zrealizowania przepisu na karpia wigilijnegow galarecie będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 średniej wielkości karp (1–1,5 kg),
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- 1 cebula,
- ½ pora,
- seler,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 1 łyżka żelatyny.
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obieramy i gotujemy na jej bazie wywar. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy do niego wcześniej oskrobaną i wypatroszoną rybę, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Całość gotujemy jeszcze przez jakieś pół godziny. Następnym krokiem jest wyjęcie z wywaru ryby i pokrojenie jej na dzwonka. Zanim ułożymy ją na podłużnym półmisku, należy usunąć z ryby ości. Następnie należy przelać wywar przez sito. Włoszczyznę kroimy w kostkę i układamy obok ryby. Kolejnym krokiem jest dodanie do gorącego wywaru żelatyny i podgrzanie całości. Trzeba jednak pamiętać, by wywar ten nie zagotował się. Tak przygotowanym wywarem zalewamy rybę i pozostawiamy do ostygnięcia. Karp najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze