Przepisy na karpia
KAROLINA • dawno temuJuż za kilka dni czeka na nas ogromna uczta wigilijna, na której pojawi się przynajmniej dwanaście tradycyjnych potraw. I chociaż niektórzy z nas rezygnują z przygotowywania tak dużej ilości dań, zastępując je półproduktami albo dodatkami, jak cukier, sól czy chleb, to jednak niektóre tradycje są nadal przez nas kultywowane. Chyba każdy z nas nadal przestrzega koszerności potraw czy też tradycji dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie karpia wcale jednak nie musi być nudne. Okazuje się, że mamy do wyboru wiele możliwości jego przyrządzenia. Ich znajomość z łatwością pozwoli na zaspokojenie gustów zaproszonych gości, a także na przygotowanie dwunastu tradycyjnych potraw bez uciekania się do różnych sztuczek. Święta już za kilka dni, dlatego nie trać czasu i już teraz zobacz, jak kupić smacznego karpia oraz poznaj receptury na jego przyrządzanie.
Najlepszy karp
Zanim zrealizujemy jakikolwiek przepis na karpia wigilijnego, należy wybrać się do sklepu i kupić odpowiednią rybę. W jaki sposób tego dokonać? Jak wybrać najlepszego karpia? Otóż okazuje się, że istnieje kilka wskazówek, których przestrzeganie pozwoli nam stać się właścicielami świeżej i zdrowej ryby. Po pierwsze, biorąc karpia do ręki, należy zwrócić uwagę, czy nie ma na jego ciele żadnych otarć i nierówności, co będzie świadczyło o warunkach, w jakich ryba była przechowywana. Przed wystawieniem karpia na sprzedaż hodowca powinien także oczyścić go z przyczepionych do niego pasożytów. Kolejną rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę są oczy ryby. Najlepiej będzie, gdy wyglądać będą one na przejrzyste, co jest sygnałem, że ryba jest w dobrej kondycji. O tym, czy dany karp jest właściwy przekonamy się, obserwując zabarwienie jego brzucha. Kiedy jest ono zupełnie białe, możemy być pewni, że ryba była sztucznie dokarmiana. Obok tego warto poznać elastyczność ciała ryby. Co więcej, wybierajmy karpie o wadze około 1 kg. Dzięki temu nie będą one zbyt ościste ani tłuste. Mając już rybę, warto poznać kilka przepisów nakarpia wigilijnego.
Przepisy na karpia wigilijnego
Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na karpia jest jego usmażenie. Jednakże, korzystając z przepisu na karpia smażonego, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie warto przyrządzać ryby przed samą kolacją, ponieważ zapach towarzyszący tego rodzaju obróbce ryby może zdominować cały poczęstunek.
Mniej standardowym, choć wykonywanym w wielu domach pomysłem jest przyrządzeniekarpia w galarecie. Danie to jest trochę bardziej czasochłonne, jednakże odpowiednio przyrządzone i przechowywane będzie świetnie się sprawdzało w roli zimnej przystawki.
Bardzo smaczną propozycją jest natomiast karp w sosie śmietanowym. Przyrządzenie delikatnego sosu wcale nie jest trudne, a dzięki jego wykonaniu zyskamy jeszcze jedną potrawę.
Równie dobrze możemy zaserwować karpia faszerowanego, karpia wędzonego, karpia pieczonego z suszonymi grzybami albo karpia marynowanego. Jak widać, pomysłów na karpia jest wiele, a podstawę stanowi odpowiedni wybór ryby.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze