Składniki:
- 1 karp (1,5 - 2,0 kg),
- sól,
- cytryna,
- 1 kostka masła,
- parę obranych ziemniaków (marchewek).
Jak przyrządzić?
Karpia wypatroszyć, umyć, oszuszyć. Natrzeć delikatnie (wewnątrz i zewnątrz) solą i pieprzem. Skropić cytryną.
Odstawić na 1-2 godz. Karpia ustawić na brytwance posiłkując się obranymi ziemniakami lub innymi warzywami tak aby zajął on pozycję "naturalną" tzn. taką jaką zajmuje pływając w wodzie. Polać z zewnątrz roztopionymm wcześniej masłem. Wstawić do ogrzanego piekarnika (ok. 200 C) i piec ok. 60 min. stopniowo zmniejszając temperaturę i podlewając od czasu do czasu masłem.
Uwagi:
Do pieczenia użyć w miarę "elegancką" brytwannę, gdyż aby nie zrujnować widowiskowej konstrukcji, karpia podaje się na stół bez przekładania na półmisek. Porcjować za pomocą widelca, zeskrobując z kręgosłupa odpowiednią część ryby. Wadą potrawy jest nielegancki widok po zdjęciu mięsa ryby.
Ziemniaki (lub inne warzywa) stanowiace konstrukcję ryby nadają się również do spożycia(ukłon w stronę jaroszy).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Jerzy M. |