Składniki:
450 g owoców sezonowych, np. truskawki, wiśnie, porzeczka, malina (świeże lub mrożone),
150 ml gęstej śmietany,
150 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
4 łyżki cukru
Jak przyrządzić?
Owoce rozdzielić równo na 4 porcje, porcjami wypełnić żaroodporne foremki.Śmietanę, jogurt zmieszać z esencją waniliową i sporządzonym kremem przykryć obficie owoce.Rozgrzać mocno ruszt w piekarniku. Każdą porcję posypać cukrem (obficie lub mnie - jak kto woli, jeśli ma być bardziej słodkie, to potrzeba więcej niż 1 łyżkę na porcję).Opiekać przez 2-3 minuty, aż cukier zacznie się karmelizować.
Jak podawać?
Podawać na gorąco.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |