Składniki:
- mąka,
- jajko,
- mleko,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- proszek do pieczenia,
- olej,
- no i oczywiście banany.
Jak przyrządzić?
Do naczynia w którym bedziemy robic ciasto wsypujemy 1 szklanke mąki, 2 jaja, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Wszystkie składniki miksujemy ok. 5 min. 1/2 kg bananów kroimy wzdłuż i jeszcze na połowę.
Olej rozgrzewamy w frytkownicy lub na patelni tak aby zakrył banany. W tak przygotowanym cieście zanurzamy banany, a następnie wkładamy do rozgrzanego oleju na 2 min.
Jak podawać?
Potrawę podajemy na gorąco lub na zimno w zależnosci od pory roku, polewając sosami owocowymi oczywiście własnej roboty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Barman |