Składniki:
- 1 kostka drożdży,
- 250 ml letniego mleka,
- 100 g cukru,
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 60 g stopionej, płynnej margaryny,
- 1 jajko,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 3 duże, kruche jabłka,
- olej roślinny do głębokiego smażenia,
- cukier puder do oprószenia.
Jak przyrządzić?
Drożdze wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i całosc dokładnie wymieszać. Resztę mąki przesiać do miski. Pośrodku mąki zrobić dołek, wlać do niego drożdże i opruszyć je resztą cukru oraz solą.
Dodac margarynę. Jajko rozkłucić i razem ze skórka cytrynowa dodać do mąki. Całość wyrabiać dłońmi na gładkie ciasto. Z ciasta uformowac kulę, nakryc ją ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, żeby wyrosła.
Tymczasem obrać jabłka, przepołowić i wyjąć z nich gniazda nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i całośc wyrobic. Odstawić ciasto jeszcze na 15 min, żeby wyrosło.
W garnku lub frytownicy podgrzać dużą ilość tłuszczu do temp. 170 stopni. Za pomocą łyzek odrywać małe kawałki ciasta i smażyć je przez 2-3 min. Po usmażeniu ułozyć na papierze kuchennym i dokładnie osączyc z tłuszczu. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem....
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 40 sztuk |
Kaloryczność | 90 kcal / sztuka |
Autor | Julita |