Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku.
Składniki:
0,5 kg mleka w proszku (nie granulowanego),
1,5 kostki masła lub margaryny,
2 łyżki kakao,
¾ szklanki mleka,
1,5 szklanki cukru,
4 paczki herbatników,
20 dag orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
W rondelku na małym ogniu gotuj mleko, cukier, kakao (około 20 minut).
Zestaw z gazu, dodaj masło lub margarynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Następnie wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.
Na koniec dodaj połamane na kawałki herbatniki i pokruszone orzechy.
Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij blokiem.
Wierzch wyrównaj.
Blok wstaw do lodówki.
Jak podawać?
Podawaj, gdy masa stężeje.
Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |