Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka wódki,
- paczuszka kokosu,
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- słoiczek kwaśnego dżemu.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt z podanych składników.
Masa:
1 szklankę kaszy zalać 1 szklanką wódki i zostawić pod przykryciem na około 2 godziny(można namoczyć dzień wcześniej), żeby kasza dobrze napęczniała. Gdy już napęcznieje, masło utrzeć z cukrem pudrem i do tej masy dodawać kaszę z wodką, dobrze wymieszać i dodać paczkę kokosu. Gdy biszkopt jest już wystudzony, posmarować go dżemem i na to wyłożyć masę z kaszy. Można polać polewą czekoladową, ale nie koniecznie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |