Składniki:
Składniki na pizzę o srednicy ok. 45 cm:
- 300g mąki,
- 3g drożdży,
- 1 łyżka oliwki z oliwek lub oleju,
- 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok 35 stopni C).
Jak przyrządzić?
Do mleka dodać drożdże i dwie szczypty soli, wszystko dobrze rozpuścić. Następnie otrzymany roztwór dolewać do mąki wyrabiając ciasto. Na końcu dolać oliwkę i dobrze wyrobić. Radzę wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu powinno być wilgotne i kleić się do rąk. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 do 60 minut. Następnie, po wyrośnięciu ciasta podsypujemy je mąką, żeby się nie kleiło do rąk i formujemy z niego kulę, którą rozgniatamy (nie wałkujemy) na placek o średnicy ok. 40cm. Placek po rozgnieceniu powinien mieć grubość ok. 2mm w środku i dużo grubsze obrzeża. Tak przygotowany placek kładziemy na blachę posypaną niewielką ilością mąki. Nie podlewamy żadnym tłuszczem.Na pizze wrzucić wszystko na co mamy ochote. To wszystko piec w piekarniku o temp.250 stopni C, przez ok. 15 minut.
Potrzebne przybory:
Miska.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kundzia |