Składniki:
- ok. 1 kg mielonego mięsa,
- 3-4 łyżki kukurydzy,
- 2 łyżki posiekanej cebuli,
- 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych,
- 6 łyżek chili (jak kto woli, można mniej),
- 20 dkg sera żółtego,
- maggie,
- sól i pieprz,
- wegeta (można dodać opakowanie przyprawy Knorr do kotletów mielonych, też dobre i nie trzeba więcej doprawiać).
Jak przyrządzić?
Mięso, kukurydze, cebule, chili, grubo zmielone orzeszki ziemne i przyprawy mieszamy razem. Zagniatamy jak do zwykłych mielonych. Formujemy nieduże kotleciki tak aby ich ilość była parzysta. Na części kotleta kładziemy plastry sera żółtego i przyktywamy dugim kotletem, formując jedną całość. Tak przygotowane kładziemy bezpośrednio na grilla.
Uwagi:
Nic tylko zrobić i wcinać. Mięsko najlepiej podawać z sosem czosnkowym (czosnek, majonez, ketchup, jogurt naturalny).POLECAM!
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | wiśnia |