Składniki:
Ciasto:
- 8 jaj,
- 20 dag cukru,
- 15 dag orzechów,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 1 i ½ kostki masła,
- 3 jajka,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 galaretki agrestowe.
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Ubijając dodajemy na przemian, w krótkich odstępach czasu, partiami cukier i żóltka. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno zmielone orzechy, makę, bułkę i proszek do pieczenia(rozsypując je po całej powierzchni).Delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto łyżką. Wykładamy na dużą formę wyłożoną pergaminem lub folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C. Temperatura w czasie pieczenia powinna wzrosnąć do 200-220 C. Pieczemy do chwili aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegu formy ( około 40 minut ).
Wykonanie kremu:
Jajka i cukier ubijamy na parze na puszystą i gęstą masę. Następnie zdejmujemy rondelek z nad pary i nadal ubijamy do chwili aż masa jajeczna będzie zimna.
Masło ucieramy mikserem do białości i dodajemy po trochę masy jajecznej.
Kawę rozpuścić w ¼ szklanki gotującej wody, przestudzić i połączyć z masą(ucierając wlewać po 1 łyżce).
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ostudzić.
Ciasto orzechowe kroimy na dwie części. Na jedną wykładamy ¾ masy kawowej następnie wylewamy tężejacą galaretkę, nakładamy drugą warstwę ciasta. Górę cieniutko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy zmielonymi orzechami.
Zamiast masy kawowej można zrobić cytrynową, wtedy zamiast kawy wlewamy sok z 1 cytryny 1 3-4 łyżki dżemu wiśniowego. Ciasto jest równie bardzo smaczne.
Uwagi:
Ciasto nadaje się na szczególną okazję, zachwyca swym wyglądem nie mówiąc już o walorach smakowych. Zresztą co tu mówić trzba go po prostu upiec aby się przekonać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lila |