Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- 10 dag margaryny,
- 20 dag cukru,
- 2 jajka.
Krem:
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 margaryna,
- 2 cukry waniliowe,
- 1/2 szklanki cukru.
Polewa:
- 1/2 margaryny,
- 16 łyżeczek cukru,
- 8 łyżeczek kakao,
- olejek migdałowy,
- 3 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
CIASTO:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać(ugnieść)gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze tak by ciasto odchodziło od ręki,podzielić je na dwie równe części.Dwie blachy posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Aby ciasto łatwiej można było wyłożyć do blachy rozwałkuj je.Piec 20 min. w temp. 200 stopni (tak by ciasto miało złoty kolor).KREM:0,25 litra mleka wlać do garnka, wsypać 2 cukry waniliowe i 1/2 szklanki cukru, mieszając gotować na wolnym ogniu, do momentu zagotowania, następnie wlać znów 0,25 litra mleka, które wymieszasz wcześniej z mąkami, gotować aż zgęstnieje. Odstawić z ognia następnie zmiksowac ten krem z margaryną. Wyłożyć krem na ciasto następnie przykryć drugą częścią ciasta.POLEWA:Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody na wolnym ogniu, kiedy już się rozpuści wsypać cukier i mieszać by powstała jednolita masa, dodawać kakao i mieszając do uzyskania jednolitej masy, następnie dolać olejek migdałowy. Polać ciasto.
Uwagi:
Prosze najpierw do końca przeczytać przepis a dopiero następnie zabrać się do robienia ciasta. Margarynę trzeba dodawać do gorącego kremu a NIE do zimnego! Ciasto powinno się podawać po ostygnięciu! ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Paulina |