Dietetyczne muffinki, czyli łakoć dla odchudzających się
DAMIESA • dawno temuPuszyste babeczki (mowa oczywiście o kulinarnych przysmakach) aż kuszą do spróbowania. Czekoladowe, z zawartością budyniu, czy udekorowane lukrem są jednym z prostszych w przygotowaniu deserów, a jednocześnie pozwalającym na zastosowanie różnych wariacji z dodatkami. Problem tylko w tym, że niestety jak to zwykle bywa z rozpieszczającymi podniebienie specjałami – tuczy. Jedna pachnąca muffinka ma aż do 100 kcal! Jak nie rezygnując z jedzenia tych ciastek nie stracić na wadze? Oto recepta!
Zrezygnuj z wszelkich dodatków z zawartością cukru. Zamiast tego możesz zastosować następujące składniki:
Otręby – słowem samo zdrowie! Duża zawartość błonnika zamiast pustych kalorii? Nie wiem jak Wy, ale ja jestem na „Tak!”. Do tego mała wartość kaloryczna nie zaszkodzi naszej sylwetce.
Owoce – owszem, mają w sobie cukier, ale do tego są pożywne i bogate w moc witamin, więc zdecydowane lepsze, niż bita śmietana czy kakaowa polewa, prawda?
Płatki owsiane – dzięki nim deser nabierze chrupkości i będzie świetnie nadawał się nawet jako przekąska śniadaniowa. Podobnie spisze się twarożek.
Marchew – warzywne muffinki to zdecydowanie nieco inna propozycja przyrządzenia tego deseru, ale równie smaczna. Jeśli wypróbowaliście kiedykolwiek przyrządzić ciasto marchewkowe, to wiecie o czym tu mowa.
Na którą wersję muffinek byście się skusiły? Ja już swoją wybrałam i już biorę się do kucharzenia. Trafnych decyzji i zadowolenia ze smaku życzę i Wam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze