Dietetyczne muffinki
DAMIESA • dawno temuMiękkie i proste w przygotowaniu babeczkito świetny pomysł na weekendową przekąskę. Aby jednak takie sobotnio-niedzielne podjadanie nie skończyło się szybkim przybraniem na wadze, warto zamiast czekolady dodać do nich solidną dawkę składników odżywczych… najlepiej w postaci otrąb!
Niezależnie od ich rodzaju posiadają one w swoim składzie sporo błonnika, który ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia się. A to tylko początek długiej listy korzyści, jakie ma on dla naszego organizmu! Muffinki z otrębami niosą zatem za sobą nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne.
Jak brzmi przepis na muffinki?
Wystarczy połączyć mąkę razową (50 gram) z otrębami (ok. 25 gram), proszkiem od pieczenia, sodą oczyszczoną, mlekiem (200 ml) i jajkiem, ubić składniki na gęstą masę i wlać do aluminiowych foremek. Dla wydobycia unikalnego smaku przyda się także cynamon bądź gałka muszkatołowa. Jeśli chcemy lekko osłodzić smak muffinek, zamiast cukru użyjmy odrobinę miodu.
Muffinek z otrębami nie warto dekorować polewą, bo stracą one swój charakterystyczny smak. Na wierzchu możemy jedynie przyozdobić je rodzynkami lub orzechami.
Pora zastąpić ulubione muffinki z czekoladą czymś nieco mniej kalorycznym. Owsiane muffinki smakują naprawdę wyśmienicie! Zresztą przekonajcie się same!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze