Dietetyczne muffinki
DAMIESA • dawno temu

Miękkie i proste w przygotowaniu babeczkito świetny pomysł na weekendową przekąskę. Aby jednak takie sobotnio-niedzielne podjadanie nie skończyło się szybkim przybraniem na wadze, warto zamiast czekolady dodać do nich solidną dawkę składników odżywczych… najlepiej w postaci otrąb!
Niezależnie od ich rodzaju posiadają one w swoim składzie sporo błonnika, który ułatwia trawienie i spowalnia procesy starzenia się. A to tylko początek długiej listy korzyści, jakie ma on dla naszego organizmu! Muffinki z otrębami niosą zatem za sobą nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne.
Jak brzmi przepis na muffinki?
Wystarczy połączyć mąkę razową (50 gram) z otrębami (ok. 25 gram), proszkiem od pieczenia, sodą oczyszczoną, mlekiem (200 ml) i jajkiem, ubić składniki na gęstą masę i wlać do aluminiowych foremek. Dla wydobycia unikalnego smaku przyda się także cynamon bądź gałka muszkatołowa. Jeśli chcemy lekko osłodzić smak muffinek, zamiast cukru użyjmy odrobinę miodu.
Muffinek z otrębami nie warto dekorować polewą, bo stracą one swój charakterystyczny smak. Na wierzchu możemy jedynie przyozdobić je rodzynkami lub orzechami.
Pora zastąpić ulubione muffinki z czekoladą czymś nieco mniej kalorycznym. Owsiane muffinki smakują naprawdę wyśmienicie! Zresztą przekonajcie się same!

Najnowsze

Każdy może zostać superbohaterem. Ponadczasowe koszulki na cały rok
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze