Przepis na żurek staropolski
OLIWKA . • dawno temuŻurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i radości. Czy nie tak pachniało twoje dzieciństwo?
Przygotuj:
- 40 dag białej kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- marchewkę
- seler
- por
- pół l zakwasu na żur
- łyżka smalcu
- śmietanę
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz
Krok 1
By ugotowaćżurek staropolski, musisz mieć odpowiednie warzywa. Obierz więc i pokrój seler i marchew. Następnie zalej warzywa litrem wody, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj wszystko 30 minut.
Krok 2
Jak widzisz to będzie żurek z białą kiełbasą. Wyjmij ją z wody, przestudź i pokrój w plasterki.
Krok 3
Pora na wędzoną kiełbasę i boczek, pokrój je w paski i zarumień na smalcu. Po chwili dodaj posiekany por. Podsmaż go, a następnie razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą i białą kełbasą dodaj do pysznej zupy.
Krok 4
Żurek staropolski już prawie gotowy. Pozostało ci tylko wlać zakwas, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i gotować 15 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i zabiel śmietaną. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze