Działanie imbiru
DAMIESA • dawno temuPoprawia ukrwienie i wzmaga potęgę doznań seksualnych, więc jest zaliczany do jednego z kulinarnych afrodyzjaków. Cechuje go gorzkawy smak, ale to właśnie on powoduje, że potrawy z jego dodatkiem zyskują niepowtarzalnej głębi i wyrazistości. Lista jego zalet jest długa, warto jednak poznać te najważniejsze, które decydują o tym, że imbir zaliczany jest do czołówki „spożywczych lekarstw”. Które z nich wymienia się najczęściej?
Imbir — właściwości lecznicze
- efektywnie redukuje ból miesiączkowy
- przynosi ukojenie bolącym stawom
- leczy przeziębienia i rozgrzewa ciało
- skutecznie obniża poziom cholesterolu
- zwalcza tłuszcz i redukuje skórkę pomarańczową
- niweluje brzydki zapach z ust, odświeża
- wzmacnia odporność organizmu
- działa dobroczynnie na układ krwionośny, przeciwdziała żylnym zakrzepicom
Imbir — zastosowanie
W obecnej porze roku świetnym pomysłem jest przygotowanie grzańca z piwa z dodatkiem tej przyprawy. Będzie miał intensywny smak. Imbir jest także oryginalnym akcentem do kawy czy puddingów. Inna opcją jest wykorzystanie go w sosach do mięs.
Wszystkim sceptykom polecam przekonać się do tej rośliny, bo działanie imbiru i jego dobroczynny wpływ na organizm jest nieoceniony. Zwłaszcza zimą!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze