Rolada z indyka
KAROLINA • dawno temuI chociaż od czasu do czasu pojawiają się silne trendy nastawione na to, by częściowo albo całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, to jednak mimo dużej popularności diety wegańskiej i wegetariańskiej bardzo często nie wyobrażamy sobie obiadu bez chociażby kawałka mięsa. Prawdziwi smakosze zwierzęcego białka prześcigają się w pomysłach na to, w jaki sposób je przygotować, by było jeszcze lepsze. Jednak z własnego doświadczenia doskonale wiemy, że wydumane przepisy nie sprawdzają się we wszystkich sytuacjach, w odróżnieniu od propozycji klasycznych i niezawodnych, do których bez najmniejszego cienia wątpliwości można zaliczyć rolady mięsne. Ich zrobienie nie jest bardzo trudne, a efekt, jaki możemy osiągnąć nierzadko przewyższa nasze najśmielsze oczekiwania. Nie ryzykuj zatem i przeczytaj poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek.
Potrawy z indyka
Mięso indyka jest jednym z cieszących się największym powodzeniem źródeł zwierzęcego białka. Jest ono niemalże tak bardzo delikatne w smaku jak kurczak i wskazane jest zwłaszcza osobom walczącym ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Oprócz tego w potrawach z indyka znajduje się dużo witamin z grupy B oraz bardzo mało tłuszczu. Dość wspomnieć, że występują w nich także dość duże ilości takich soli mineralnych jak magnez czy żelazo. Bardzo ważne jest również to, że dań z indyka możemy przygotować bardzo dużo, nie wkładając w to ogromnego wysiłku. Ten rodzaj mięsa bowiem bardzo łatwo jest usmażyć, udusić czy upiec. Czasami wystarczy tylko kilkanaście minut, by móc cieszyć się grillowanym filetem z indyka z warzywami albo piersią indyczą usmażoną w chrupiącej panierce. Jednakże indyk świetnie sprawdza się nie tylko w propozycjach obiadowych. Równie dobrze nadaje się on do nałożenia na kanapki. Co więcej, niektóre sposoby jego przyrządzenia pozwolą nam cieszyć się piersią z indyka na obiad, jak i na wieczorne kanapki. Przykładem odzwierciedlającym tego typu sytuacje jestrolada z piersi z indyka. Uroku tej potrawie dodaje jeszcze fakt, że z powodzeniem możemy nafaszerować ją wybranym składnikiem i cieszyć się coraz to nowymi zestawieniami. Nie czekaj zatem i poznaj przepis na roladę z indyka.
Przepis na roladę z indyka
Do przygotowania rolady z indyka z pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 1 kg piersi z indyka,
- 20 dag pieczarek,
- 1 cebuli,
- 1 kromki suchego chleba razowego,
- soli,
- pieprzu,
- 1 jajka.
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka należy umyć i oczyścić. Następnie trzeba je posolić i popieprzyć i pozostawić na jakieś pół godziny w lodówce. W tym czasie myjemy i w razie konieczności obieramy pieczarki. Kroimy je na bardzo niewielkie kawałki. Możemy do tego użyć maszynki do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość smażymy do czasu, aż zredukuje się sos. Następnie odstawiamy farsz do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest dodanie do niego jajka oraz doprawienie go solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie kładziemy na krawędzi piersi z indyka i po ułożeniu na wierzchu pokrojonej kromki chleba zawijamy mięso w rulon. Następnie podsmażamy mięso obtoczone w mące z każdej strony, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 35–40 minut. Przed podaniem możemy roladę posypać prażonymi pistacjami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze