Kurczak faszerowany
KAROLINA • dawno temuUwielbiasz łączyć smaki, jednak nie zawsze wiesz, co do siebie pasuje? Trudno zaprzeczyć, że to właśnie eksperymentowanie jest jedną z dróg, dzięki której sztuka gotowania ciągle się rozwija i ma największe osiągnięcia. Z drugiej strony nie zawsze potrafimy stworzyć zadowalające kompozycje, ale też szkoda nam czasu i pieniędzy na przeprowadzanie eksperymentów. Z tego też względu dobrze jest znać już sprawdzone przepisy, które na pierwszy rzut oka mogą być zaskakujące, jednak po ich wypróbowaniu nie będziemy mieli względem nich żadnych zastrzeżeń. Jednym ze sposobów na urozmaicanie różnych potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana dla tradycyjnego pieczonego kurczaka. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób nadziać mięso kurczaka farszem, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, dowiesz się także, co świetnie komponuje się z drobiem i z łatwością może stanowić podstawę pysznego farszu.
Jak zrobić kurczaka faszerowanego?
Mając na myśli nadziewanego kurczaka, możemy mówić przede wszystkim o dwóch potrawach. Po pierwsze będzie to kurczak pieczony w całości, do którego wnętrzności wkłada się wybrany farsz. W podobny sposób przygotowuje się chociażby kaczkę z jabłkami. W tym przypadku przepis na kurczaka faszerowanegowygląda bardzo prosto. Wystarczy tylko umyć mięso, odpowiednio je przyprawić, przygotować farsz i napełnić nim wnętrze kurczaka. Następnie mięso powinno zostać umyte i związane, by nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Część z nas natomiast, mówiąc o faszerowanym kurczaku, ma na myśli nic innego jak przygotowane na jego bazie roladki. Wystarczy połączyć któryś z farszów do kurczaka z mięsem, umiejętnie je zamknąć i upiec albo też usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Każdy sposób jest dobry i prawie identyczny pod względem czasochłonności, dlatego też wybór jakiegokolwiek z nich zależy od naszych indywidualnych preferencji. Należy jednak pamiętać, że w tego typu daniach istotną rolę odgrywa farsz, jaki dodamy do mięsa. Jeżeli nie wiesz, z czym połączyć mięso kurczaka, aby było naprawdę dobre, zapoznaj się z poniższymi propozycjami na farsze.
Farsze do kurczaka
Kurczak faszerowany mięsem może brzmieć dla tych, którzy nie mieli okazji go próbować, dość egzotycznie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że mięso nie może dobrze smakować w połączeniu z innym mięsem. Okazuje się jednak, że kurczak nadziany drobiowymi podrobami, wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną to naprawdę niezwykle dobry kąsek, zwłaszcza dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa.
Mniej zaskakującą propozycją jest kurczak faszerowany warzywami. Do mięsa dodać możemy różne rodzaje warzyw. Obok popularnej marchwi, może to być również papryka, groszek, a nawet gotowa mieszanka warzyw.
Kurczak faszerowany owocami to kolejny pomysł na to proste w gruncie rzeczy danie. Obok jabłek do wnętrza ptaka możesz z powodzeniem włożyć pomarańcze, mandarynki, rodzynki, a nawet banany. Kluczową sprawą jest tutaj umiejętność zachowania odpowiednich proporcji oraz dodania właściwych przypraw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze