Podobnie jak w całej kuchni europejskiej, drób gościł na polskich stołach już od pradawnych czasów. Pierwotnie najchętniej jadano gęsi i kaczki. Pieczone gęsi z rozmaitym nadzieniem podawano na wszelkie święta. W Polsce stale króluje kurczak. Powód jest prosty – białe mięso szybko się piecze, jest smaczne, kruche i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
1 kurczak od 1,5 kg do 2 kg,
1 kg ziemniaków,
0,5 kg marchewki,
3 łyżki oleju,
2 łyżki przyprawy do drobiu,
1 łyżka majeranku,
pieprz, sól.
Farsz:
20 dag mielonego mięsa wieprzowego,
20 dag drobiowej wątróbki,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na pół godziny.
Wątróbkę zmiksować lub drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, tartą bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą i utworzyły jednolitą masę.
Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz.
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i piec w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na części.
Po upływie pół godziny kurczaka obłożyć ziemniakami i marchewką - całość piec jeszcze około godziny, aż mięso będzie miękkie i rumiane.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |