Nadziewany kurczak - Przepis

Przepis kulinarny
Nadziewany kurczak Zobacz 8 zdjęć

Podobnie jak w całej kuchni europejskiej, drób gościł na polskich stołach już od pradawnych czasów. Pierwotnie najchętniej jadano gęsi i kaczki. Pieczone gęsi z rozmaitym nadzieniem podawano na wszelkie święta. W Polsce stale króluje kurczak. Powód jest prosty – białe mięso szybko się piecze, jest smaczne, kruche i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

1 kurczak od 1,5 kg do 2 kg,
1 kg ziemniaków,
0,5 kg marchewki,
3 łyżki oleju,
2 łyżki przyprawy do drobiu,
1 łyżka majeranku,
pieprz, sól.

Farsz:

20 dag mielonego mięsa wieprzowego,
20 dag drobiowej wątróbki,
1 jajko,
2 łyżki tartej bułki,
pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na pół godziny.

Wątróbkę zmiksować lub drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, tartą bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą i utworzyły jednolitą masę.

Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz.

W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i piec w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na części.

Po upływie pół godziny kurczaka obłożyć ziemniakami i marchewką - całość piec jeszcze około godziny, aż mięso będzie miękkie i rumiane.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje7
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Nadziewany kurczak: Podobne przepisy

Nadziewany kurczak: wypróbuj również

Powiązane Tematy