Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- sos sojowy,
- garść rodzynek,
- kilka posiekanych orzechów włoskich (5-6).
Jak przyrządzić?
1. Kurczaka pokroić w kostkę (raczej drobną).2. Włożyć do szklanej miski i zalać dużą ilością sosu sojowego i wymieszać. Warto sprawdzić, czy sos jest słony - wtedy nie trzeba dosalać.3. Zostawić na minimum 2 godziny w lodówce. Ja zawyczaj przygotowuję pkt 1. i 2. dzień wczesniej.4. "Przegryzionego" z sosem kurczaka wrzucamy do rądla na rozgrzany olej i mieszamy (od czasu do czasu) aż zmieni kolor z "surowego " na "ugotowany". W międzyczasie do małego garnuszka wrzucamy rodzynki i zalewamy wodą (tak żeby były przykryte) i doprowadzamy do wrzenia (przyspieszona metoda moczenia rodzynek), po czym dodajemy rodzynki do kurczaka i dusimy, podlewając woda pozostałą po "moczeniu" rodzynek.Pod koniec dodajemy posiekane orzechy (ze skórką !) i jeszcz chwilę dusimy.
Jak podawać?
Z ryżem na sypko.
Uwagi:
Proszę się nie zrazić koncowym efektem kolorystycznym. Orzechy często daja zabarwienie brązowo-fioletowe stąd utarłą się nazwa jw. :))Można zrezygnować z orzechów - wtedy kurczak będzie bardziej na słodko niż pikantnie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | pinokio |