Składniki:
- 1/2 kg mięsa z piersi indyka,
- buteleczka śmietany /12%/,
- łyżeczka mielonego kminku,
- szczypta mąki,
- oliwa lub olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pierś z indyka pokroić na średnio cienkie plasterki,lekko pobić młotkiem do mięsa.Obtoczyć z obu stron w mące i podsmażyć na patelni ,krótko do lekkiego zrumienienia./patelnia ma byc dobrze rozgrzana/.W międzyczsie w 1/3 szklanki gotowanej wody rozpuścić kostkę rosołową.Zagotować i dodać śnietanę rozbełtaną z łyżeczką mąki dla zagęszczenia sosu.Dodać kminek i trochę pieprzu i soli do smaku.Włożyć podsmazone piertsi z indyka i poddusić dwie minuty na małym ogniu.Podawać z r yżem,posypane natką pietruszki.Dodać surówkę z selera z jabłkiem i majonezem zakwaszoną cytryną. Pycha!
Potrzebne przybory:
Podstawowe w kazdej kuchni.
Uwagi:
Zamiast kminku mozna uzyć przesmażonej na patelni papryki czerw,pomidorów i cebuli ale to już inna potrawa równie smaczna.Pozdrawiam i czekam na opinie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | alek |