Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- ogórek kiszony,
- żółty ser,
- jajo,
- bułka tarta,
- mąka,
- duża cebula,
- przyprawa (np.warzywko), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi roztłuc tłuczkiem. W zależności od ich wielkości można je przekroić na pół. Zrazów będzie więcej ale mniejszych (bardziej podzielnie :-)). Ogórka i ser żółty pokroić w paseczki. Następnie ułożyć je na przemian na mięsie, posypać solą, pieprzem. Mięso zwinąć w ruloniki, zszyć je wykałaczkami lub obwiązać nitką. Następnie obtoczyć ruloniki w mące, rozmąconym jajku, na koniec w bułce. Smażymy na średnim ogniu.
Cebulkę podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem "Warzywka". Kiedy będzie miękka, dodajemy do zrazów.
Potrzebne przybory:
Tłuczek, wykałaczki, deska, patelnia, nóż.
Jak podawać?
Z ziemniaki lub frytkami.
Uwagi:
Zrazów drobiowych nie potrzeba długo smażyć. Mięsko jest delikatne i szybko jest gotowe. Obtaczanie w mące, w jajku i w bułce sprawia, że kotlety mają wspaniałą złotą i chrupiącą skorupkę...
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Mrówka |