Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprz.-wołowego,
- makaron lasagne,
- 8 średnich pomidorów,
- ser żółty,
- bazylia,
- czosnek garnulowany,
- sól.
Jak przyrządzić?
Pomidorki bez skórki gotować przez 15 min (oczywiście pokrojone), w tym czasie na dużej patelni smażymy mięso do momentu aż zmieni swój kolor, następnie do mięska dodajemy ugotowane uprzednio pomidorki, całość smażymy przez przez ok. 2 minuty. Następnie gotujemy płaty makaronu przez około 10 min. Polecam makaron "Malma" - w przeciwieństwie do innych się nie skleja. Brytwankę, w któtej bedziemy piec lasagne smarujemy masełkiem, na spód kładziemy warstwe makaromu, na nią mięso z pomidorkami i pokrojony w plasterki ser żółty, tak naprzemiennie kładziemy następne warstwy w tej samej kolejnośći. Pieczemy przez około 15 min.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia, brytwanka, fartuszek.
Uwagi:
Należy nie zapominać o przyprawach, mięsko będzie miało niepowtarzalny smak, kiedy dodamy do niego czosnek granulowany, bazylię i sól. Do smażenia polecam margaryne w płynie. Życzę smacznego!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | atomówka |