Sk艂adniki:
- makaron farfalle (kokardki) ok. 150 g,
- czosnek (3 z膮bki),
- 1 cebula,
- bekon,
- pomidory suszone,
- czarne oliwki,
- pomidory w puszcze krojone lub ca艂e (1 puszka) lub swie偶e (2),
- bazylia swie偶a i suszona,
- pieprz,
s贸l,
- tabasco,
- oliwa z oliwek,
- ser parmigiano regiano (parmezan) lub granna padano.
Jak przyrz膮dzi膰?
Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek (jedna lyzke stolowa), kroimy bekom w kosteczke (dosyc gruba). Kiedy bekon zrumienieje dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule i czosnek (wazne zeby nie byl wycisniety przez praske)i przez kilka minut dusimy na srednim ogniu, uwazajac zeby czosnek sie nie przypalil. Nastepnie kroimy czarne oliwki na cwiarki oraz pomidory suszone w "pasemka" i dodajemy do wczesniejszych skaldnikow i znowu dusimy przez kilka minut. Jesli mamy swieze pomidory to nalezy je obraz ze skorki i posiekane dorzucic na patelnie. Jesli natowiast w puszce to mysle ze polowa puszki wystarczy. Sos doprawiamy sola i pieprzem oraz suszona bazylia. Swieza bazylie siekamy i dodajamy do sosu. Na smaym koncu wlewamy kilka kropel tabasco.
Makaron:
Makaron gotujemuy all dente (nie za twardy ale tez nie za mniekki :-)) z dodatkiem soli i oliwy z oliwek (zeby sie nie skalejal).
Na koncu do sosu dodajemy ugotowany makaron i zostawiamy na chwile na najmniejszym ogniu zeby pasta przeszla smakiem sosu.
Parmezan lub granna padano scieramy na tarce i podajemu w miseczce na stol.
Gotowy makaron na talerzu mozna przyozdobic kilkoma listkami swiezej bazylii.
Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, tarka, garnek, noz, deska, lopatka do patelni.
Jak podawa膰?
Makaronu na talezu nie posypujemy parmezanem. Ser podajemy oddzielnie w miseczce zeby kazdy mogl doprawic sobie wedlug wlasnego uznania.Obok taleza kladziemy widelec i lyzke, niektorzy wola jesc tym drugim :-)
Uwagi:
Polecam uzywanie tylko wloskich makaronow, gdyz sa o niebo lepsze w smaku od polskich i jeszcze nie zdazylo mi sie zeby sie skleily podczas gotowania, czego nie moge powiedziec o naszej rodzimej produkcji.
Pamietajmy ze wloska pasta nie moze plywac w sosie. Sos jest dodatkiem do makaronu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 2-3 porcje |
Autor | MaLiK / Maciek |