Składniki:
- 1½ kostki margaryny,
- 15 czubatych łyżek mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek,
- owoce/
Jak przyrządzić?
Ciasto wyrobić. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta wyłożyć na dużą blachę. Na to starte na tarce (na grubych oczkach) jabłka (lub inne owoce). Posypać cynamonem i rodzynkami. Następnie ubić pianę z 6 białek ze szklanką cukru. Wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć na grubych oczkach resztę ciasta. Piec około 1 godziny.
Uwagi:
Potrzebna jest duża blacha, w przypadku standardowej, zmniejszyć składniki o połowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | dagape |