Prosty jabłecznik - smaczny jak u mamy
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/prosty-jablecznik-95923c3d823470,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zima to nie pora na ciasta owocowe, ale prosty jabłecznikzawsze można zrobić. Ten przepis na ciasto jest chyba najłatwiejszy na świecie. Gdyby pieczenie zawsze było tak przyjemne, to pewnie żadna z nas nie kupowałaby słodkości. Dowiedz się, jak przygotować pyszny deser.
Przygotuj:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
- tartą bułkę
- cukier
- pół kilograma jabłek
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Przepis na jabłecznik jest bardzo prosty.
2. Najpierw przygotuj tortownicę. Wysmaruj ją margaryną i posyp tartą bułką.
3. Pora na kruche ciasto. Zagnieć je z podanych składników.
4. Wyłóż ciastem tortownicę i włóż ją do lodówki.
5. A teraz jabłka do szarlotki. Obierz je, zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj ze skórką pomarańczową.
6. Jabłecznik na kruchymjest już prawie gotowy. Wyjmij teraz ciasto, nakłuj je widelcem i wyłóż owoce.
7. Wstaw prosty jabłecznik do gorącego piekarnika na 25 minut. Brzegi ciasta powinny się przez ten czas zarumienić.
8. Kiedy tak się stanie, posyp szarlotkęcukrem i jeszcze na dwie minuty włóż do piekarnika. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze