Prosty jabłecznik - smaczny jak u mamy
OLIWKA . • dawno temuZima to nie pora na ciasta owocowe, ale prosty jabłecznikzawsze można zrobić. Ten przepis na ciasto jest chyba najłatwiejszy na świecie. Gdyby pieczenie zawsze było tak przyjemne, to pewnie żadna z nas nie kupowałaby słodkości. Dowiedz się, jak przygotować pyszny deser.
Przygotuj:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
- tartą bułkę
- cukier
- pół kilograma jabłek
1. Przepis na jabłecznik jest bardzo prosty.
2. Najpierw przygotuj tortownicę. Wysmaruj ją margaryną i posyp tartą bułką.
3. Pora na kruche ciasto. Zagnieć je z podanych składników.
4. Wyłóż ciastem tortownicę i włóż ją do lodówki.
5. A teraz jabłka do szarlotki. Obierz je, zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj ze skórką pomarańczową.
6. Jabłecznik na kruchymjest już prawie gotowy. Wyjmij teraz ciasto, nakłuj je widelcem i wyłóż owoce.
7. Wstaw prosty jabłecznik do gorącego piekarnika na 25 minut. Brzegi ciasta powinny się przez ten czas zarumienić.
8. Kiedy tak się stanie, posyp szarlotkęcukrem i jeszcze na dwie minuty włóż do piekarnika. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze