Przyprawa kurkuma
DAMIESA • dawno temuTa aromatyczna przyprawa wywodząca się z Azji stanowi niezastąpiony składnik potraw pochodzących z tamtego regionu. Nazywana jest często szafranem indyjskim. Ponadto warto wiedzieć, żekurkuma jest wykorzystywana jako składniki curry. A jakie jest jej działanie na nasz organizm?Kurkuma – właściwości
Ten rodzaj przyprawy ma wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, więc zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Poprawia także krążenie, reguluje gospodarkę lipidową i oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Kurkuma wspomaga także trawienie i ma działanie rozkurczowe, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit.
Co ciekawe przyprawa ta ma także wpływ na urodę, więc jest nie tylko dodatkiem kulinarnym, ale także kosmetykiem. Jest polecana osobom zmagającym się z trądzikiem, łuszczycą czy egzemą, gdyż wpływa na wydzielanie łoju w skórze, przyspiesza gojenie się ran i podrażnień oraz działa bakteriobójczo.
Kurkuma zastosowanie
W kuchni nadaje potrawom piękny, soczyście żółty kolor i wyjątkowy smak. Jest dodawana do ryżu, makaronów, ryb, omletów, sałatek lub sosów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze