Pomysł na gulasz
DAMIESA • dawno temuSztandarowe węgierskie danie i u nas cieszy się dużą popularnością. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem wieprzowym, jest soczysta, bardzo sycąca oraz o bardzo wyrazistym smaku. Choć przygotowanie dania jest dość pracochłonne, to na pewno warto spróbować się nauczyć.
Jak zatem brzmi przepis na gulasz?
Dobór ilości składników jest tu sprawą indywidualną. Podobnie jest z końcowym doprawieniem. W dobrym gulaszu nie powinno jednak zabraknąć kilku podstawowych produktów. Po pierwsze zatem chude mięso wieprzowe, przyprawione solą i pieprzem. Pokrojone kawałki wrzucamy na patelnię i smażymy wraz z cebulką przez kilka minut. Do tak przyrządzonej mieszanki wrzucamy pokrojoną paprykę (możemy wykorzystać kilka odmian), pomidory i cukinię. Całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Składniki powinny stać się miękkie i przemienić w gęsty sos. Potrawę doprawiamy ząbkiem czosnku, kolendrą oraz zielem angielskim. Jeśli założyliśmy sobie, że to danie mięsne musi być nieco bardziej pikantne, warto dodać kilka papryczek chili.
Gulasz wyśmienicie smakuje także z odrobiną czerwonego wina. To aromatyczne mięso w sosie podajemy np. z ziemniakami lub makaronem. Doskonale komponuje się także z ryżem.
Wiecie już, jak zrobić gulasz. Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak tylko życzyć Wam udanego kucharzenia, ale też pokładów cierpliwości, bo potrawa ta nie należy raczej do tych „ekspresowych”.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze