Karkówka z grilla
KAROLINA • dawno temuLato to nie tylko sezon świeżych truskawek, soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia na zewnątrz. Oczywiście możemy zdecydować się na zaplanowany piknik, który da nam możliwość cieszenia się w pełni jedzeniem, które wystarczy tylko wyjąć z koszyka i konsumować. Z drugiej strony znacznie mniej przygotowań nas czeka, kiedy zdecydujemy się na przygotowanie posiłków na grillu. W tym jednak przypadku należy się liczyć z tym, że zanim na naszych talerzach pojawi się jakikolwiek produkt, wymaga on upieczenia, nad którym zwykle dość intensywnie musimy sprawować opiekę. Jednakże gdy do naszych ust trafia soczysta kiełbaska albo ziemniaczki posiadające kruchą skórkę, wszelkie możliwe trudności związane z przygotowaniem grilla znikają na zawsze. Czym możemy ucieszyć swoje podniebienie, decydując się na tego rodzaju pomysł na przyrządzanie posiłków? Wybór jest dość szeroki i wcale nie opiera się na popularnej kiełbasce i kawałku chleba. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim wiele ciekawych pomysłów na jedzenie na grill. Oprócz tego poznasz sprawdzony przepis na świetną karkówkę, która zachwyci cię swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Jedzenie na grill
Na pewno już w tym sezonie choć raz miałaś przyjemność przygotowywać jedzenie na grill. Czasami, nawet posiadając wiele ciekawych pomysłów na to, jak je zrobić, dobrze jest odświeżyć swoją pamięć i wzbogacić wyobraźnię. Nawet w przypadku zwykłej kiełbaski z grilla możemy sprawić, by była ona trochę ciekawsza w smaku. Oprócz wybierania wyrobów z dodatkami, jak na przykład ser albo przyprawy, równie dobrze możemy samodzielnie urozmaicić jej smak poprzez owinięcie jej w boczek albo ponacinanie, dodanie czerwonej, a także zielonej papryki. Nie jest to koniec pomysłów na potrawy z grilla. Świetnie sprawdza się tutaj zwłaszcza mięso z kurczaka. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo dobrze komponuje się z wieloma marynatami. Do piwa najlepiej jest zrobić chrupiące skrzydełka, podczas gdy szaszłyki z piersią na pewno będą smakowały paniom umilającym sobie czas lampką wina. Trzeba także powiedzieć o istnieniu wielu potraw gotowych na grill. Zalicza się tu chociażby kiszkę ziemniaczaną, białą kiełbasę czy też kaszankę. Jednak grill to świetny sposób, by połączyć wielbicieli mięsa z wegetarianami. Z łatwością bowiem możesz na nim upiec różnego rodzaju warzywa albo pieczywo z dodatkiem masła czosnkowego bądź pasty pieczarkowej. Jednak jednym z najczęściej przygotowywanych mięs jest soczysta karkówka z grilla. Jest to propozycja dość kaloryczna, jednak mało kto potrafi się jej oprzeć. Karkówkę na grill trzeba jednak umieć zrobić, by na naszych talerzach nie pojawiło się przesuszone i gumowate mięso. Nie trać okazji i zobacz, jak zrobić karkówkę z miodem, by cieszyć się wyśmienitym smakiem i niebanalnym aromatem.
Przepis na karkówkę z grilla
Do przygotowania karkówki z grilla będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 kg karkówki,
- 2 łyżek oliwy,
- 1 łyżki miodu,
- 1 łyżki musztardy francuskiej,
- soli,
- pieprzu,
- ziół prowansalskich,
- 5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je w paski i rozbijamy tłuczkiem, by nie było twarde po upieczeniu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Mięso nacieramy oliwą, miodem, musztardą, solą, pieprzem i ziołami. Następnie rozgniatamy obrany czosnek i dodajemy go do mięsa, zakrywając całość folią i wkładając na co najmniej kilka godzin do lodówki. Teraz już wystarczy tylko upiec karkówkę na grillu, pilnując, by się nie przypaliła. W razie konieczności możesz polać ją odrobiną piwa.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze