Sk艂adniki:
2-2,5 kg schabu karkowego;
marynata:
4 z膮bki czosnku,
szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego t艂oczenia),
szklanka czerwonego wytrawnego wina,
przyprawa na grill (puszka).
Jak przyrz膮dzi膰?
Marynata:W naczyniu, w kt贸rym b臋dziemy marynowa膰 mi臋so, mieszamy oliw臋, wino, rozdrobniony czosnek, ca艂e opakowanie przyprawy na grill. Wk艂adamy mi臋so (pokrojone w kotlety grubo艣ci ok. 1,5 cm i lekko rozbite t艂uczkiem) i obtaczamy je w powsta艂ym sosie, aby zio艂a dobrze przylgn臋艂y do mi臋sa.Ca艂o艣膰 zostawiamy w ch艂odnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na ca艂膮 noc poprzedzaj膮c膮 grillowanie).K艂adziemy na ruszt grilla z bardzo gor膮cym 偶arem pod spodem.Pieczemy kilkana艣cie minut po ka偶dej stronie, podlewaj膮c podczas pieczenia marynat膮.
Jak podawa膰?
Bezpo艣rednio po upieczeniu. W dowolny, dost臋pny spos贸b.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Autor | Artur |