Karkówka z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuKażdy wielbiciel potraw mięsnych posiada swój ulubiony rodzaj tego wysokobiałkowego produktu. Niektórzy lubują się w delikatnym mięsie kurczaka, inni bardziej cenią sobie indyka, jeszcze inni gustują wyłącznie w wieprzowinie. Każda z potraw przyrządzona na ich bazie posiada nieco inne właściwości smakowe, zapachowe, ale także odżywcze. Najbardziej dietetyczne jest chude mięso drobiowe, podczas gdy niektóre części wieprzowiny to duże źródło tłuszczów, w tym szkodliwego cholesterolu. Trzeba jednak powiedzieć, że podstawowym elementem, na którym powinna opierać się zdrowa dieta jest odpowiednie zbilansowanie. W ramach rozsądku zatem każdy z nas może pozwolić sobie na prawdziwie mięsną ucztę. Jednym z rodzajów mięs, o jakim sobie przypominamy latem, zwłaszcza gdy szykujemy się na rodzinne grillowanie jest karkówka. Budzi ona często bardzo skrajne emocje, jednak właściwie przyrządzona potrafi być prawdziwym smakołykiem. Nie czekaj i już teraz poznaj pomysły na dobrą karkówkę, wśród których znajdziesz przepis na karkówkę z pieczarkami.
Dobra karkówka
Czy jedzone przez ciebie karczki zawsze można było określić mianem dobrej karkówki? Niestety często zdarza się nam uczynić to naprawdę smaczne mięso niezbyt przyjemnym dla podniebienia. Podstawą jest kupienie świeżej i dość chudej karkówki. Wybierajmy zawsze sprawdzone sklepy mięsne i upewnijmy się, że mięso nie jest śliskie, nie towarzyszy mu niemiły zapach i pochodzi od zaufanego producenta. Lepiej dla naszej kieszeni i zdrowia jest wybierać karkówkę bez przypraw i dodatków, ponieważ zwykle towarzyszą jej różnego rodzaju substancje konserwujące, poprawiające smak, zapach, a także kolor. Kolejnym krokiem jest wybór odpowiednich przepisów na karkówkę. Mięso to można macerować z użyciem różnych przypraw i dodatków. Niektórzy wolą ją w postaci pieczonej albo duszonej, a jeszcze innym najlepiej smakuje karkówka zdjęta prosto z grilla. Natomiast towarzyszące im dodatki znakomicie podkreślają soczystość i aromat mięsa. Jednym z ciekawszych pomysłów jest przepis na karkówkę z pieczarkami. Karkówka w sosie pieczarkowym jest doskonałym pomysłem na wykwintny obiad. Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami? Wszelkie potrzebne instrukcje znajdziesz w poniższym artykule.
Przepis na karkówkę z pieczarkami
Do przygotowania karkówki z pieczarkami będziesz potrzebowała następujących składników:
- ½ kg karkówki,
- 25 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- ½ szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy, myjemy i dzielimy na porcje. Następnie nacieramy je solą, pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Kolejnym krokiem jest odstawienie tak namacerowanego mięsa do lodówki na jakieś 2 godziny. Teraz wystarczy wyjąć mięso i obsmażyć je na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa razem z odrobiną tłuszczu do naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będą pieczarki pokrojone w plasterki, a także cebula. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 150°C. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z sosu, do którego musimy dodać śmietanę z odrobiną mąki i wody. Tak przygotowaną mieszaninę dodajemy do sosu i czekamy, aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mięso serwujemy polane przygotowanym sosem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze