Rodzaje ryżu
DAMIESA • dawno temuSzczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tegoryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś przedstawimy Wam te najpopularniejsze.
Ryż brązowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Jest dużo zdrowszy niż ten biały, a do tego mniej kaloryczny.
Ryż długoziarnisty - cechuje się jasnymi, podłużnymi ziarnami. To najbardziej uniwersalna odmiana ryżu, która sprawdza się w kuchni do wielu potraw. Idealnie nadaje się jako farsz czy dodatek do sałatek. Jego zaletą jest to, że nie skleja się. Jest lekkostrawny.
Ryż jaśminowy - często stosowany w kuchni Chińskiej. Ma ładny zapach i wyjątkowy aromat, dlatego chętnie wykorzystuje się go do ciast czy deserów. Łatwy do gotowania. Idealny do potraw egzotycznych.
Ryż krótkoziarnisty - posiada lekko owalne ziarenka, lekko klejący. Spełnia swoją rolę jako dodatek do deserów oraz farsz do sushi.
Ryż czarny – potocznie nazywany często „szlachetnym”. Idealnie komponuje się z owocami morza i grzybami. Ma orzechowy smak. Niestety w Polsce bardzo trudny do zdobycia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze