Przepisy na soki warzywne
DAMIESA • dawno temuDo spożywania porcji świeżych warzyw każdego dnia trudno niektórych przekonać. Choć mamy świadomość, że są zdrowe i zawierają w sobie porcję witamin, którą potrzebujemy, nie zawsze starcza nam czasu na przygotowanie lub brakuje pomysłów na przyrządzenie potraw na ich bazie. A jakby tak przygotować pyszny sok z warzyw i włączyć go do swojej diety jako jeden z ważniejszych elementów? Taki krok na drodze do dobrego zdrowia na pewno przyniósłby świetne efekty.
Zdrowe shaki
Zielony shake
Możesz go łatwo przyrządzić, wykorzystując następujące składniki: gotowane brokuły, szpinak oraz pietruszkę, należy miksować na gęstą papkę, wykorzystując mikser. Do tak przyrządzonej mieszanki można dodać napar z kopru włoskiego oraz sos z cytryny. Dzięki temu stanie się ona bardziej orzeźwiająca, zbawiennie wpłynie na pracę układu trawiennego, a także poprawi jakość włosów i skóry. Brokuły wspomagają pracę układu nerwowego oraz wpływają na gospodarkę wapniową, przez co zapobiegają szybkiemu starzeniu się kości, przeciwdziałając rozwojowi osteoporozy.
Shake z buraków
Obrane warzywa należy zmiksować z jogurtem naturalnym i dodać sok z cytryny, aby napój stał się bardziej orzeźwiający. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzony koktajl podajemy schłodzony. Buraki świetnie działają na układ pokarmowy, zapobiegając wzdęciom i przyczyniają się do lepszej przemiany materii, zwalczają nowotwory oraz zbawiennie działają na wątrobę.
Opalenizna w szklance soku
Marchew ma w sobie moc poprawy wyglądu cery. Jej systematyczne spożywanie więc nadaje skórze ładny, zdrowy koloryt, który dodaje nam młodzieńczości. Aby przygotować pyszny sok z tego warzywa, wystarczy zmiksować surową marchewkę, dodać do niej sok z cytryny, szczyptę pieprzu i soli. Taka mikstura będzie świetnie smakować, jeśli przed podaniem lekko ją schłodzimy w lodówce. Do tego zawarta w marchwi witamina A hamuje rozwój bakterii i wirusów oraz chroni przed działaniem wolnych rodników.
Krwawa mery bez alkoholu
Podobnie jak marchew, także pomidor ma w swoim składzie sporą ilość witaminy C, która przyczynia się do obniżenia poziomy cholesterolu, chroni przed działaniem promieni słonecznych, a także przyspiesza gojenie się ran. Zdrowy shake można przyrządzić, wykorzystując pomidory, czerwoną paprykę i seler oraz doprawiając całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy w blenderze, dodajemy pokruszony lód i przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Zawarta w pomidorach witamina PP wpływa na poziom cholesterolu, a witamina K ma działanie przeciwkrzepliwe.
Takie warzywne mikstury to samo zdrowie, więc warto się do nich przekonać. Ze względu na swoją konsystencję są lekkostrawne, a do tego oczyszczają organizm z toksyn. Po takiej solidnej dawce witamin będziemy się więc czuć lekko, przywrócona zostanie energia, a do tego nieprzyjemne uczucie ciężkości nie będzie nam grozić. W zależności od wybranych przypraw możemy także poprawić perystaltykę jelit i poprawić jakość skóry.
Który z proponowanych shake'ów wybrałybyście najchętniej jako zdrową przekąskę?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze