Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?
DAMIESA • dawno temuTradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście te w słoiku, to gorąco namawiam, do spróbowania przyrządzenia tych domowych. Dziś przedstawiamprzepis na popularne gołąbkiw sosie pomidorowym.
Potrzebować będziemy:
2 woreczki ryżu
1,2 mięsa mielonego
1 główka białej kapusty
Przecier pomidorowy
Śmietanę
Olej
2 jajka
Bulion rosołowy
Masło
Bułkę tartą
1 cebulę
czosnek
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, vegeta
Kapustę wcześniej gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, lekko ją sparzając, by łatwiej było odkleić liście, a ryż gotujemy w bulionie rosołowym do odpowiedniej miękkości. Do mielonego mięsa, lekko podsmażonego na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę (zeszkloną wcześniej na maśle) i czosnek oraz przyprawy dla smaku np. majeranek, czy vegetę i mieszamy z jajkiem (można też dodać odrobinę bułki tartej, jeśli konsystencja nie jest zbyt gęsta). Całość smażymy, a potem dusimy dodając odrobinę wody, by wytworzył się wywar, a mięso nabrało miękkiej konsystencji. Potem mieszamy je z ugotowanym ryżem i układamy na liściach kapusty, tworząc rulon. Tak przygotowane gołąbki można piec w piekarniku dodając do nich sos pomidorowy. W międzyczasie do wywaru powstałego w procesie duszenia mięsa dodajemy przecier pomidowy zmieszany z odrobiną wody i śmietanę. Dodajemy też trochę cukru i soli. Tym sposobnem otrzymujemy pyszny sos, którym po wyjęciu gołąbków polejemy potrawę.
Wegetariańska wersja tej potrawy jest bardzo podobna w przyrządzeniu. Mięso możemy tutaj zastąpić np. kaszą gryczaną z twarogiem, ziemniakami, lub warzywami tak, jest to w przepisie na azjatyckie gołąbki (mogą to być pomidory, papryka, rzodkiewka, marchewka z dodatkiem kiełków).
Pyszne gołąbki powstają także, kiedy dodamy do ryżu świeżych, sezonowych grzybów i zamiast sosu pomidorowego zastąpimy go sosem grzybowym, czy koperkowym.
Tylko od naszej pomysłowości tak zależy, jaka wersję wybierzemy dla siebie, a wariantów jest naprawdę bardzo wiele. Można dowolnie bawić się także sosami dodawanymi do potrawy, by uzyskać całkiem nowy smak, lub tradycyjne mięso mielone zastąpić kawałkami kurczaka.
Dlatego życzę Wam kreatywności w przyrządzaniu tego dania i zadowolenia z wyników kulinarnego eksperymentowania z gołąbkami! A może macie jakiś swój unikalny sposób ich robienia. Czekamy na Wasze przepisy!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze