Ryba w pomidorach
DAMIESA • dawno temuNajłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować na danie obiadowe? Wbrew pozorom to niezwykle proste. Prawdopodobieństwo, że coś pójdzie źle podczas wykonywania tego dania z rybą nawet kuchennym amatorom jest znikome.
Przygotuj:
— wybrany rodzaj ryby np. halibut, panga czy okoń,
— pomidory w puszce,
— mąkę,
— 1 cebulę,
— cukier,
— kostkę masła,
— sól i pieprz,
— imbir,
— starty ser żółty,
— koperek lub natkę pietruszki do dekoracji.
1.Rybę oczyść, podziel na kawałki, obtocz w mące, a następnie dopraw solą, pieprzem i usmaż na patelni na maśle na złocisty kolor.
2.Cebulkę zeszklij na maśle, aż ładnie się zarumieni, a następnie dodaj do niej odsączone wcześniej pomidory z puszki i smaż, aż staną się miękkie (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę koncentratu pomidorowego).
3.Całość dopraw imbirem oraz solą i pieprzem. Aby mieszanka stała się bardziej słodka użyj odrobinę cukru.
4.Do tak przygotowanego sosu dodaj rybę i smaż kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5.Ryba w sosie pomidorowym będzie świetnie smakować lekko skropiona sokiem z cytryny i udekorowana koperkiem lub natką pietruszki oraz startym serem żółtym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze