3 najsmaczniejsze przepisy na zupę krem pomidorową
JOANNA HIRSZLER • dawno temuZupa krem pomidorowa jest doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować smaczną zupę krem z pomidorów!
Krem z pomidorów po polsku
Cztery świeże pomidory średniej wielkości obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki. Następnie wrzuć je do garnka z niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidory puszczą sok i po kilkunastu minutach rozpadną się na jeszcze drobniejsze cząstki. W tym momencie odkryj garnek i odczekaj, aż odparuje nadmiar wody.
Do pomidorowej masy dodaj wcześniej ugotowaną, średnią marchewkę, 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz oraz natka z pietruszki. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnisz wszystkie składniki w taki sposób, aby uzyskać jednolitą konsystencję tej zupy pomidorowej. Dodaj do niej odrobinę ryżu i gotowe!
Krem z pomidorów po włosku
Smak tej zupy jest tak niezwykły, że bez wątpienia staniesz się jej wielką wielbicielką. Smaż na wolnym ogniu średniej wielkości cebulę czerwoną, aż do jej całkowitego zmięknięcia. Następnie dodaj do niej pomidory z puszki i całość podgotuj jeszcze przez chwilę.
Ściągnij garnek z ognia i dodaj do pomidorowej masy oregano, bazylię, sól oraz pieprz. Dla złagodzenia smaku możesz również dodać do zupy odrobinę cukru. Zblenderuj wszystkie składniki na gładką masę i nalej do talerzyka. Na środku zupy ułóż pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz liście świeżej bazylii.
Krem z pomidorów po hiszpańsku
250 gramów mocno dojrzałych pomidorów obierz ze skórki, pokrój w drobne cząstki i wrzuć do blendera. Dodaj do nich pół plastra cebuli, ½ łyżeczki octu winnego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól do smaku oraz szczyptę przyprawy chili.
Wystarczy, że zblenderujesz wszystkie składniki na gładką masę i otrzymasz pyszne, hiszpańskie gazpacho. Wierzch zupy udekoruj podsmażonym na patelni, chrupkim pieczywem. Zupę gazpacho możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na pewno będziesz zachwycona smakiem każdej z tych pysznych zup pomidorowych!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze