Udka pieczone w sosie piwnym
OLIWKA . • dawno temuUdka pieczone są aromatyczne, chrypiące i rozpływają się w ustach. Oczywiście musisz skomponować je z odpowiednimi dodatkami. Co powiesz na skąpane w piwie rodzynki, pachnący boczek i smaczną cebulkę? Już ślinka leci? Zobaczysz co będzie się działo, gdy zaczniesz realizować ten świetny pomysł na obiad.
Przygotuj:
- 4 nieduże udka
- szklankę jasnego piwa
- 5 dag rodzynek
- łyżkę masła
- listek laurowy
- 3 cebule
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
Krok 1
Zacznij od przygotowania sosu do mięsa, który będzie jednocześnie marynatą dla rodzynek. Zalej rodzynki piwem, dodaj cukier i pozwól im się moczyć przez godzinę. Po tym czasie osącz suszone owoce.
Krok 2
Pora na udka z kurczaka. Lekko je rozbij i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 3
Doprawianie mięsa to prawdziwa sztuka. Skrop je piwem i oliwą, dodaj listek laurowy, sól i pieprz.
Krok 4
Paski boczkuzwiń w ruloniki i ułóż w wolnych miejscach. Cebule pokrój na ćwiartki i także wrzuć do naczynia.
Krok 5
Pozostało najprzyjemniejsze. Na samej górze ułóż kawałeczki masła i rodzynki.
Krok 6
Udka drobiowe piecz w temperaturze 250 stopni przez 40 minut. Co jakiś czas polewaj mięso sosem i przewracaj je na drugą stronę.
Krok 7
Złociste udka pieczonew sosie piwnym już gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze