Orientalny kurczak na polskich talerzach!
ISABELLE • dawno temuKuchnie europejskie – włoska, francuska, grecka, węgierska itd. – są nam dobrze znane. Wydają się swojskie głównie ze względu na przyprawy i popularność tego typu restauracji w Polsce. Do wszystkiego, co zaprawione jest egzotycznymi dodatkami i składa się z niespotykanych składników, podchodzimy z rezerwą, dosyć ostrożnie, a może nawet nieufnie. A gdyby tak orientalną potrawę oswoić znanymi składnikami?
Kurczak w risotto
Risotto to potrawa pochodząca ze słonecznej Italii, gdzie jest bardzo popularna. Ciekawostką jest to, że prawdopodobnie przywiózł ją Marco Polo z Chin, więc także nosi znamiona orientalności! Przejęta została przez wiele kuchni europejskich. Przyrządzana jest z ryżu podsmażonego na tłuszczu, którym jest zwykle szpik wołowy, masło, a czasem oliwa. Ryż przygotowywany jest razem z cebulą i czosnkiem, gotowanym z dodatkiem wina (najlepiej białego wytrawnego), bądź też innego wytrawnego alkoholu. Aby risotto było jeszcze smaczniejsze, ryż po odparowaniu należy gotować na rosole wzbogaconym o szczyptę soli i szafranu. Następnie, do tak przyrządzonego ryżu dodajemy starty parmezan, świeże i lekko osolone masło, jogurt, śmietanę lub inny produkt, dzięki któremu uzyska on gładką konsystencję. Risotto podawane jest na wiele różnych sposobów, gdyż równie wybornie smakuje z drobiem, mięsami, wątróbką i rybami, co z owocami morza, grzybami i warzywami. Jednak największą i niesłabnącą popularnością cieszy się risotto po mediolańsku (po włosku: alla milanese), czyli danie serwowane bez żadnych dodatków.
Przepis podany poniżej zakłada, że risotto podane będzie w formie dodatku lub, jak kto woli, w części składowej całego dania. Odpowiednie przyprawy, marynata kurczaka i pyszne risotto z pewnością dadzą wyśmienity i smaczny efekt. Zapraszam!
Orientalny kurczak z risotto
Na sposób przygotowania składają się trzy etapy: risotto, marynata i mięso.
Mięso:
12 skrzydełek kurczaka.
Marynata:
3 łyżki stołowe miodu,
4 łyżki stołowe sosu sojowego,
50 g imbiru,
3 główki czosnku,
4 łyżki stołowe wiśni,
odrobina oleju z orzechów ziemnych,
szczypta kilku ulubionych przypraw (najwyżej 5; może być, np. pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, trochę chili, sól morska).
Risotto:
2 łyżki stołowe oleju z orzechów ziemnych,
25 g czosnku,
25 g imbiru,
1 łodyga trawy cytrynowej,
4 cebule (typowe azjatyckie cebule – szalotki),
2 kubki ryżu risotto,
20 g suchych, pokrojonych w plastry grzybów (moczyć w pół kubka gorącej wody, aż grzyby zmiękną),
odrobina wiśniowego wina,
1½ l wywaru z kurczaka,
odrobina sosu sojowego,
pieprz i sól do smaku,
pełna garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Wrzuć wszystkie składniki marynaty razem do robota kuchennego i mielić dopóki nie powstanie jednolita masa. Następnie tak przygotowaną marynatą należy polać kurczaka. Zostaw mięso w lodówce na 3–4 godziny. Po tym czasie piecz kurczaka w piekarniku przez ok. godzinę w temperaturze ok. 200° C lub do momentu, w którym skórka będzie złota, chrupka i klejąca.
Następnie włóż skrzydełka kurczaka do głębokiego rondla i nalej trochę wrzątku, aby mięso nie było suche, po czym duś do momentu, gdy ryż będzie gotowy.
Aby przygotować dobre risotto, należy posiekać drobno czosnek, imbir, trawę cytrynową i grzyby, a następnie smażyć w oliwie z oliwek na wolnym ogniu do momentu, aż zmiękną. Wtedy dodać ugotowany ryż risotto i mieszać regularnie, aby nie przywarł. Potem należy wrzucić odrobinę wiśni, wymoczone grzyby razem z wodą oraz wywar z kurczaka. Zostaw jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj jeszcze sos sojowy. Cały zabieg powinien zająć 15–20 minut. Przed samym podaniem wrzuć do risotto posiekaną kolendrę.
Potrawę podawaj na szerokim talerzu – najpierw ryż, a na wierzch skrzydełka kurczaka. Dodatkiem może być każdy rodzaj zieleniny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze