Kurczak z ryżem i warzywami - smacznie i zdrowo
OLIWKA . • dawno temuKurczak z ryżem i warzywami to jedna z najprostszych potraw, jaką można sobie wyobrazić. Właściwie trzeba jedynie trochę pokroić, a potem poczekać. To pyszna danie ma także inne walory i to nie tylko smakowe – jest zdrowe. Tyle warzyw w jednym miejscu to rzadki widok. Nie ma na co czekać, jeszcze chwila i zaskoczy cię pora obiadowa.
Przygotuj:
- pierś z kurczaka
- 15 dag groszku mrożonego
- 4 pomidory
- saszetkę ryżu
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- pół l rosołu z kostki
- 3–4 oliwki
- oliwę
- chili
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Krok 1
Umyj filet z kurczaka i pokrój go w kostkę.
Krok 2
Posiekaj czosnek i cebulę. Z papryki zrób kostkę (oczywiście wycinając uprzednio gniazda nasienne) a z pomidorów cząstki (wcześniej sparz je i zdejmij skórkę).
Krok 3
Ogrzej oliwę w głębokim rondlu i podsmaż na niej kurczaka. Powinien być lekko rumiany.
Krok 4
Dodaj paprykę, cebulę i czosnek i ciągle mieszając smaż wszystko przez 3 minuty.
Krok 5
Kurczak z ryżem i warzywaminie byłby tak pyszny bez pomidorów, groszku. Dodaj je więc, a po chwili wsyp ryż.
Krok 6
Pyszne danie zalej teraz rosołem doprawionym tymiankiem, chili, solą i pieprzem. Zagotuj potrawę z drobiu i duś ją pod przykryciem około 40 minut.
Krok 7
Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn. Pozostaje ci tylko dodać oliwki.
Krok 8
Zdrowy kurczak z warzywami już przygotowany. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze