Składniki:
1 pierś z kurczaka,
woreczek ryżu (100 g),
2 średnie ogórki kiszone (lub konserwowe),
1/2 puszki kukurydzy,
po 1/2 papryki czerwonej i zielonej (można dać jedną, ale sałatka jest bardziej kolorowa),
majonez,
pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka ugotować w lekko (!) osolonej wodzie (sól pozbawi pierś mętnego smaku). W tym samym czasie ugotować ryż. Pierś po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia i pokroić w małą kostkę.Ogórki i paprykę pokroić z drobną kosteczkę. Zimny ryż i pierś kurczaka wrzucić do miski, dodać pokrojone ogórki, paprykę i kukurydzę. Posolić i popieprzyć do smaku wg uznania. Dodać majonez, wymieszać i gotowe :)
Jak podawać?
Sałatkę je się na zimno. Świetnie nadaje się na imprezy.
Uwagi:
Można dodać do sałatki także czerwoną fasolę, ale bez niej też jest smaczna :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | ok. 400 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | grisia |