Składniki:
- 1 duży grejfrut,
- 1 pomarańcza,
- 2 owoce kiwi,
- 1 granat,
- 2 brzoskwinie,
- 1 jabłko,
- 1 banan.
Jak przyrządzić?
Grejfruta i pomarańczę obrać, zdjąć białą błonkę, wykroić błonki przedzielające cząstki i pokroić w dużą kostkę. Kiwi umyć, obrać, pokroić w poprzek na plasterki. Granat przekroić na pół, wydrążyć ziarenka, oddzielając białą błonkę. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w dużą kostkę. Jabłko dokładnie umyć, nie obierać, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Przygotowane owoce wymieszać w salaterce.
Jak podawać?
Sałatkę można polać odrobiną rumu lub ajerkoniaku, a także podawać z lodami.
Uwagi:
Możemy dodać także żółty i zielony grejfrut.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | mało |
Autor | Nena |