Składniki:
- piersi kurczaka (po jednej na osobę),
- plastry ostrego żółtego sera (dwa na każdą pierś),
- brzoskwinie z puszki,
- gotowa mieszanka przypraw do drobiu i panierki do kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Piersi oczyszczamy, rozbijamy cienko tłuczkiem, uważając, żeby ich nie podziurawić (co może okazać się dosyć trudne dla początkujących i zbyt agresywnych), posypujemy mieszanką przypraw, na mięsie kładziemy plasterki sera i pokrojone brzoskwinie, zawijamy i spinamy wykałaczkami, uformowane roladki maczamy w mleku, panierujemy i smażymy na złoto na oliwie, obsmażone układamy na srebrnej folii w piekarniku, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20 minut w umiarkowanej temperaturze.
Potrzebne przybory:
Wykałaczki i piekarnik.
Jak podawać?
Potrawa jest na tyle sycąca i oryginalna w smaku, że nie domaga się wyszukanych dodatków, jednak doskonale komponuje się z delikatnością ryżu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |